06/12/2019
7842

Mera Karışımı

MERA KARIŞIMI

Mera karışımı tohumları çok sayıda yem bitkisi mera tohumunu bir araya getirerek mera karışımı oluşturulur.

Mera karışımı tohumlarımız şu şekildedir:

- İngiliz Çimi (ot tipi)
- Korunga
- Bermuda Grass
- Koyun Yumağı
- Çayır Kelp Kuyruğu
- Domuz Ayrığı
- Çayır Salkım Otu
- Aküçgül (ot tipi)
- Kamışsı Yumak

Çayır mera karışımı tohumlarını ticari olarak ilk kez 1999 yılında Türk çiftçisiyle Torunoğlu Tohumculuk tanıştırmıştır. O günden bu yana 81 vilayetimizde yüzbinlerce dekarlık alanda çayır mera karışımı tohumu ektirmiş bulunmaktayız. Çayır mera karışımı tohumlarımız yem bitkisi tipidir. Firmamız çim tipi karışım kullanmamaktadır. Mera karışımımız uzun ömürlüdür. Biz 5 yıllık olarak çiftçilerimize vermekteyiz ama Türkiye'nin bazı bölgelerinde verdiğimiz çayır mera karışımı tohumlarının 15-17 yıl gittiğine şahit olduk.

Yapay mera karışımları içerisinde en yüksek kalite oranıyla Torunoğlu mera karışımları 1999 yılından bu tarafa kendinden söz ettirmektedir. Mera karışımları tohumlarımız ülke genelinde yaygın şekilde ekimi yapılmaktadır.

Suni mera karışımı uzun süreli ot üretmede alternatifi olmayan bir kaba yem bitkisi çeşididir. Suni mera hayvancılık için vazgeçilemeyecek kalitede bir yem bitkisidir. 

Çiftçi mera tohumunu tarlaya bir sefer ekmekte çok uzun yıllar bir daha ekim dikim ile uğraşmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı dekar başına 150 TL yapay çayır mera yem bitkisi desteği ödemektedir. Ekilen suni çayır mera arazisinin en az 10 dekar olması gerekir desteklemeden faydanılabilmesi için. Çayır mera ekili araziler çayır mera tarlasının bozulup başka mahsül ekildiğinde çok yüksek verim elde edilmektedir. Çayır mera karışımı toprağa yoğun azot vermekte ve toprağı dinlendirmektedir. Avrupa, Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da çok yoğun mera ekilişleri vardır. Bu ülkelerde mera hayvancılığına bağlı olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar başka bir yem vermeden beslenmekte. Hayvan besleme maliyeti çok ucuza getirilmektedir. Biz her yıl Suudi Arabistan'a Hac farzını yerine getirmek üzere 120.000 Hacı göndermekteyiz. Her hacının birr koyun kurban ettiği düşünüldüğünde sadece bizim hacılarımız 120.000 koyun kesmektedirler. Hac mevsimde her sene 2.5-3 milyon insanın Hac vazifesini yaptığı göz önüne alındığında 2.5-3 milyon koyun kurban edilmektedir. Ama ne acıdır ki biz Suudi Arabistan'a kurbanlık koyun satamamaktayız. Buraya kimler koyun satmaktadır? Avusturalya, Yeni Zelanda. Bizim koyun fiyatlarımıza göre bu ülkelerin koyun fiyatları yarı yarıya düşüktür fiyatları. Bu ülkerin koyunları Suudi Arabistan'a ucuz satmalarında ki temel sebep; koyunları yapay çayır meralarda ucuza beslemeleri gelir. Bu ülkelerle rekabet edebilmemizin tek yolu çayır mera karışımı tarlalarımızın hızla çoğaltmamız ve Anadolu gibi küçükbaş hayvancılığa uygun bir coğrafyada üretip tekrar hayvancılık sahnesine çıkmamız gelmektedir.
Yapay çayır mera tohumu fiyatları için şirketimizi arayabilirsiniz.