Silajlık Soya Tohumu
Silajlık soya tohumu, Tarım Bakanlığı tarafından geliştirilmiş yüksek protein içeriği olan mükemmel bir kaba yem bitkisi çeşididir. Tarım bakanlığı tarafından uzun uğraşlarla ıslah edilerek tescil edilmiştir. Silaj verimi ve protein yüksekliği çok fazladır. Hayvan besleme açısından mükemmel bir kaba yem bitkisi çeşididir. Torunoğlu Tohumculuk bundan 10 yıl önce silajlık soya tohumunu keşfetmiştir. Bunun tanıtım ve yayım çalışmasını ülke genelinde yoğun şekilde yapmıştır. Bu tanıtım çalışmalarında büyük bir servet harcanmıştır. Çiftçilerimize yeni alternatifi olmayan bu yem bitkisini tanıtmak için uzun yıllar ve büyük emekler harcanmıştır.
Silajlık soya fasulyesi tohumu dekara 8-10 kg ekilir. Yazlık bir bitkidir. Soya fasulyesi ekim zamanı farklı bölgelerimize göre değişmekle beraber Nisan 15’ten Haziran sonuna kadar devam eder. 90 günde gelişimini tamamlar silaja gelir. Ekerken soya bakterisi uygulanır. Uygulama gölge bir yerde güneş görmeyecek bir ortamda yapılır. Güneş gördüğünde soya bakterisi ölür. Soya bakterisi uygulanan araziye üst gübresi kullanılmaz. Soya bakterisi bitkinin köklerindeki yumrulara havanın serbest azotunu alarak bitkinin bünyesine almasını sağlar. Bitkinin şahlanarak çok iyi gelişmesini sağlar. Yemsoy soya tohumu tavlı toprağa ekilir. Yemsoy soya tohumu filizlenip, toprak yüzeyine çıkana kadar araziye kesinlikle su verilmez. Yoksa soya tohumu çürür.
Silajlık soya, 90 günde 2-2,5 metreye ulaşıp gelişimini tamamlar, silaja gelir. Silajlık soya verimi 4.5-6 ton silaj, 1.5-2 ton kuru ottur.Silajlık soya tek sıralı silaj makinesi, sıra bağımsız silaj makinesi ya da büyük biçer döver tipli tablalı (clas silaj makinesi) silaj makineleriyle biçimi gerçekleştirilir. Silaj yaparken silaj inekulantı kullanılmalıdır. Mısırla karıştırılıyorsa daha kaliteli bir fermantasyon sağlanıp daha mükemmel seviyede bir silaj elde edilir. Soya tek başına silaj yapılıyorsa dane arpa kırmaları bir miktar ilave etmek fermantasyon (mayalanma) için doğru olur.
Silajlık soya 90. Gün tamburla biçilerek kuru ot da yapılabilir. Sonra kuru ot patoza verilerek saman haline dönüştürülebilir. Küçükbaş hayvanların beslenmesinde soya samanı mükemmel besleyici bir özelliğe sahiptir. Yem rasyonlarının vazgeçilmezidir. Malum olduğu üzere gebe koyun, keçiler silaj tüketimi konusunda hassastırlar. Silajda bir değişim küf durumunda hayvanlarda rahatsızlık ve yavru atmalara sebep olabilir.
Silajlık soya tohumu fiyatları için ve silajlık soya tohumu satın almak için
Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09