14/01/2019
15151

Silajlık Soya Tohumu

Silajlık Soya Tohumu
Silajlık soya  tohumu dekar başı 8 kg ekilir. Birinci ürün olarak Nisan 20'den sonra Akdeniz Bölgelesine ekilir. Diğer bölgelere de Mayıs ayında ekilir. Akdeniz Bölgesinde ikinci ürün olarak Haziran ayında ekilir. Ekim derinliği 3-4 cm'dir. Tohum ekmeden toprak sulanır, tava getirilir, nemli toprağa ekilir. Silajlık soya tohumları çıkana kadar kesinlikle su verilmez. Bir haftada çimlenme meydana gelir. Silajlık soya tohumunu ekerken soya bakterisi kullanmak doğru olur. Soya bakterisi kullanıldığında bitkiye üst gübresi verilmez. Soya bakterisi kullanılmamışsa üst gübreleme yapılır. 

Soya bakterisi gölge bir yerde tohuma uygulama yapılır. Güneşte bakteri ölür. Silajlık soya Amerika'da çok geniş alanlara ekilmektedir. Türkiye'deki silajlık soya tohumu çeşitlerini Türk Mühendisleri geliştirmiştir. Bu tohumlar GDO'suz doğal tohumlardır. 

Silajlık soya tohumu şu şekilde ekilir:

Silajlık mısır ile beraber ekilecekse tarla ikiye bölünür. Yarısına silajllık soya yarısına silajlık mısır tohumu ekilir. Silajlık mısır ve silajlık soya 90-100 günde silaja gelir. Biçerken her iki bitkiden de silaj makinası biçer. Yani bir mısırdan bir soyadan biçilir. Römorkun içinde karışıp karışım olur. Eğer soya silajı ayrı yapılacaksa içerisine bir miktar arpa ve buğday tanesi katılır. Karbonhidrat katılması silajın kalitesini arttırır. Silaj İnekulantı kullanmak faydalı olur. 

Dekardan 5-6 ton soya silajı alınır. Silajlık soya 2-2,5 mt'ye kadar boylanabilir. Yapraklarının yanında yoğun da soya tanesi tutar. Silajlık soyada %25'e kadar ham protein vardır. Soya küspesinde ise protein oranı %46-48 aralığındadır. 

Silajlık soya hayvanlar için mükemmel protein seviyesinde bir besin kaynağıdır. Silajlık soyayla beslenen hayvanlarda %15 gibi verim artışı görülür. Yüksek proteinle beslenen hayvanlarda yüksek protein hayvanları tok tuttuğundan %30 yem ve mısır silajından tasarruf sağlanır.

Silajlık soya fasülyesi tohumu birinci ve ikinci ürün olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde ekilir. Diğer bölgelerin tamamında birinci ürün olarak ekimi yapılır. 

Ülkemizde kaba yem açığı çığ gibi büyümektedir. Hayvancılık yatırımları nedeniyle bu kaba yem açığı son yıllarda daha da artmıştır. Silajlık soya ekimiyle Türkiye'de baş gösteren kaba yem açığı bir nebze azaltılabilinir.

Silajlık soya  bir yazlık yem bitkisidir. Silajlık mısır gibi yazın ekilen bir bitkidir. Nisan 20'den önce ekimi yapılamaz. toprağın belirli bir düzeyde ısınması gerekir. Hayvanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi için silajlık soya tohumu ekmek lüzum eder. Yem fiyatlarından şikayet eden çiftçilerimiz için altarnatifi olmayan bir seçenektir.

Silajlık soya  kendi başına ayakta durur. yatmaya dayanıklıdır. Dekardan 2 ton kuru ot, 5-6 ton silaj elde edilir. 2-2,5 mt'ye kadar yükselebilir.

Silajlık soya tohumu fiyatları ve silajlık tohumu yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.